Trots att jag inte är någon lökälskare så odlar jag ändå gul lök sedan några år tillbaka. Lök går alltid ned i matlagningen och den är rätt så tacksam att lagra under längre tid. Till i år köpte jag en påse sättlök, satte några egna från frö och sedan hade jag kvar några lökar från i fjol som jag satt från frö men som inte hunnit växa till sig tillräckligt för att gå till matlagning. De senare satte jag i jord i år igen. Tyvärr blandade jag ihop ”köpes sättlöken” och de egenodlade så jag har ingen aning om det blev något av mina egna. De jag satte från frö i år kommer att bli sättlök till nästa år igen.
En av fördelarna med att odla i pallkrage är att man kan odla rätt så tätt, tätare än vad odlingsanvisningarna för grödan säger, om man har bra med näring i sin jord. Och det har jag. Därför satte jag väldigt mycket lök i samma pallkrage!
Löken är redo att skördas när blasten lägger sig sägs det, jag skördade dem i slutet av juli och sedan har de fått ligga några veckor utomhus och torka. När blasten torkat klippte jag bort den och tog in löken till skafferiet. Vi får väl se hur länge den räcker, just nu har jag inte tillräckligt med yta i odlingarna för att odla lök i större mängd.